Tagjaink


A NISP partnerek olyan vállalatok, akik valamilyen fölösleggel rendelkeznek, vagy a mások által rendelkezésre bocsátott fölöslegek feldolgozására, használatára, hasznosítására rendelkeznek kapacitással. Egyszerűsítve ez hulladéktermelő és hulladékkezelő cégeket jelent, de a felkínált anyagok sokfélesége miatt a feldolgozó nem feltétlenül csak hulladékkezelő cég lehet.

 

A feleslegessé váló anyagok lehetnek melléktermékek is, a hamarosan hatályba lépő a jogi szabályozás a "hulladék vége" státuszt is létrehozza. A változó jogi környezetben csak arra tudjuk buzdítani partnereinket, hogy a hulladékra mint erőforrásra tekintsenek.

 

A termelők:

 

A hulladék termelő cégek sokfélék lehetnek, ugyanígy rengeteg féle anyag keletkezhet a tevékenységük eredményeképpen. A gyártás során a terméken kívül nem csak a "lehulló anyag", de számos más érték is megjelenik, úgy mint: szennyvíz, hulladékhő, csomagolási hulladék, selejt elektronikai hulladék, elhasznált berendezések, eszközök, alkatrészek hulladékai. A legkisebb cég is rendelkezik valamilyen hulladékkal, még akkor is, ha nem folytat gyártási tevékenységet. Nyomtatót, vagy irodai papírt bizonyára mindenki használ, ezekhez a dolgokhoz is lehet az ipari szimbiózis szemléletével, környezettudatosan közelíteni. A partner cégeknek a NISP segítséget nyújt a hulladékok feltérképezésben, és lehetőséget arra, hogy a számukra felesleges anyagokat olyan céghez juttassák el, ahol a hulladék újra értékké minősülhet.

 

  • Elektronikai gyártók
  • Textilipari gyártócégek
  • Vendéglátóipari egységek
  • Telekommunikációs szolgáltatók  

 

 

A feldolgozók:

 

A szinergikus kapcsolat létrejöttével mindkét fél nyer. A hulladék termelője megszabadul valamitől, ami számára szükségtelen, a feldolgozó viszont ugyanehhez hozzájut. Olyan cégekről beszélhetünk, amelyek a termelésükbe alapanyagként

 

Beruházások tervezésénél, raktárhelységek, szabad logisztikai kapacitások kihasználásában is tudunk segítséget nyújtani. Az ipari szimbiózisban megnyilvánuló szemléletmóddal kisebb költségből tud újat teremteni, építésnél felhasználhatja a másodlagos nyersanyagokat, telephelyét olyan területre tervezheti, ahol a szimbiotikus kapcsolat nyerteseként olcsó energiához juthat. 

Hozzászólásával segítheti honlapunk aktualizálását, amennyiben az Online tudásbázis menüpontban nem talál keresésének megfelelő hulladék, vagy melléktermék kategóriát, a szabályozásra vonatkozó információt.

 

  • műanyag újrahasznosítók
  • papír újrahasznosítók
  • üveg újrahasznosítók
  • gumi újrahasznosítók
  • cementgyár

 

 

 

 

PIACTÉR logó

Főtámogató

Az ISIM-TCC projekt az Európai Bizottság LIFE+ kiírásában elnyert forrás segítségével kerül megvalásításra.
LIFE plus

JognyilatkozatPartneri szabályzatHonlaptérképKapcsolat
© Copyright Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft 2018