Hírek/rendezvények


EITKIC workshop az építőipari és az energetikai vállalatok képviselőinek részvételével

2014. április 15. MagNet Közösségi Ház

Építőipar és energiatermelés – ez a két ipari szektor, a közöttük működő és létrehozható együttműködések állnak jelenleg futó ipari szimbiózis projektünk fókuszpontjában.

ws

A 2014. április 15-én tartott workshopon a két szektor képviselői találkoztak. Lehetőségük nyílt a jelenlegi kereséseik és igényeik me

gbeszélésére, együttműködési ötleteik megosztására és intenzív kapcsolatépítésre. Bemutatásra kerültek a Mátrai Erőmű Zrt. hulladékai és az ezek feldolgozásának céljából az ipari park területére települt cégek által használt anyagáramok. Ezek a működő szinergiák jó gyakorlatokként teszik lehetővé a hulladékok másodlagos nyersanyagként való használatát. A Klinterra Kft. által megvalósított „szelektív bontás” szintén lehetőséget jelentett a bontási hulladékok ismételt felhasználására, újrahasznosítására.

A jelenlévő cégek 36 anyagáram mentén indították el partnerkeresésüket és 26 anyagáram tekintetében került azonosításra együttműködési lehetőség két, vagy több cég között.

Következő workshopunkat e két szektor részére 2014 szeptemberében rendezzük. Előzetes információ kérhető a 30/418-9883-as számon, vagy a virag@ifka.hu e-mailre küldött levélben.

A rendezvényen elhangzott előadások elérhetők az alábbi linkeken.

Orosz Zoltán: A Mátrai Erőmű ZRt. Ipari parkjának bemutatása
Opsuszta Csaba: CLAPS-rendszerű iskola környezetbarát bontása

Opsuszta Csaba: Inert hulladékból utat

 

Ipari helyszín adott otthont a NISP záró konferenciának

 

201nisp_zaro_1.jpg2. november 29-én a Közlekedési Múzeum adott otthont a NISP záró eseményének. A rendezvény célja az volt, hogy az ipari szimbiózist tágabb és szűkebb kontextusba helyezve mutassa be a résztvevőknek azt, amit a program kapcsán tudni érdemes.

- Létezik-e fenntartható hulladékgazdálkodás, milyen ismeretek szükségesek a hulladékkezelési döntéshozatalban?

- Milyen szabályokon keresztül ölt testet a fenntartható építés, milyen változások várhatók az új hulladékgazdálkodási törvény hatályba lépésével az ipari hulladékok kezelésében?

- Hogyan épült fel a hazai ipari szimbiózis program,nisp_zaro_3.jpg milyen eredményeket ért el?

Partnereink beszámoltak megvalósult szinergiákról, vagyis olyan együttműködésekről, amelyek valamilyen erőforrás hasznosulását valósították meg és ezáltal kölcsönösen előnyt teremtettek.

 

A konferencián elhangzott prezentációk ITT érhetők el.

 

 

Workshopok  

 

A NISP rendezvények, úgynevezett workshopok egy speciális módszertan szerint zajlanak. Ezeken az eseményeken nem csupán a résztvevő iparvállalatok képviselői tudnak kapcsolatot építeni egymással, de egy "vezetett erőforrás-feltérképezési metódus" segítségével hasznos információkhoz juthatnak a termelő/feldolgozó cég felesleges/hasznos erőforrásait illetően is. Egy NISP workshop alkalmával a résztvevők számától függően legkevesebb 20-30 potenciális szinergiát tudunk azonosítani, amelyek megvalósítása a workshop utáni együttműködés kiépítésével történik.

 

Közelgő workshopjainkról az "Aktuális rendezvényeink" menüpont alatt olvashat.

 

 

IFKA szekció a XXI. Magyar Minőség Héten

mmh_2012

 

2012. november 6-7-én került megrendezésre a Magyar Szabványügyi Testület székházában a XXI. Magyar Minőség Hét. Az Iparfejlesztési Közalapítvány munkatársai bemutatták azt a széles tevékenységi spektrumot, amelyet munkájuk átfog. A NISP is bemutatkozott a résztvevő vállalatok képviselői számára.

A programról bővebben ide kattintva olvashat.

 

 

 

20 éves a LIFE program – a NISP bemutatkozása a Vidékfejlesztési Minisztérium rendezvényén

 

life_szulinap.jpg

20 éve indította útjára az Európai Unió a közös környezetvédelmi politikát támogató pénzügyi alapját, a LIFE programot. Ugyancsak 20. évfordulójához érkezett az EU élőhelyvédelmi irányelve, a természetvédelmi politika egyik legfontosabb jogi eszköze. A kiemelkedő jelentőségű esemény megünneplésére került megrendezésre „Az élőhelyvédelmi irányelv és a LIFE program 20. évfordulója” című szakmai nap a Vidékfejlesztési Minisztérium Darányi Ignác termében. Az IFKA, mint az EU LIFE+ forrásából támogatott NISP program gazdája, felkérést kapott az Ipari társkeresés és fenntartható anyaggazdálkodás a Nemzeti Ipari Szimbiózis Program útjain, a klímaváltozás tükrében c. előadás megtartására. A NISP a sajnálatosan kevés magyarországi környezetvédelmi LIFE projekt egyikeként sikerrel mutatkozott be a Vidékfejlesztési Minisztériumban. Bemutattuk a program során megvalósult vállalati együttműködésekkel elért jelentős környezeti eredményeket, és azt, hogy tevékenységünk hogyan járul hozzá a CO2 kibocsátás csökkentéséhez és a kedvezőbb hulladékhasznosítási arányok eléréséhez. Az előadást kifejezetten nagy érdeklődéssel fogadták a jelen lévők, és az ünnepi rendezvényt lezáró beszélgetés alapján pedig várhatóan még nagyobb visszhangot fog kapni a program.

 

 

A NISP a Hungexpo-n

 

okotech_ws.jpg2012. május 15-18. között került megrendezésre a 11. ÖKOTECH Nemzetközi környezetvédelmi és kommunális szakkiállítás a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban, társkiállításával, a megújult koncepcióval jelentkező INDUSTRIAUTOMATION-nel együtt. A kiállítás nagy sikerrel zárult minden kiállító, így az Iparfejlesztési Közalapítvány számára is, amely a Nemzeti Ipari Szimbiózis Programot mutatta be. A standon folyamatosan jelen lévő munkatársaink nem csak a számos érdeklődőt tájékoztatták a 3 nap során, hanem sikerült szakmai kapcsolatokra is szert tenni különböző iparágak szereplőivel. Ezek a kapcsolatok jövőbeni szinergiák alapjai lehetnek.

A Hungexpo kiállítás-szervezőinek segítségével az ÖKOTECH kiállításhoz kapcsolódó hulladékgazdálkodási workshop is megrendezésre került a Vásárközpont területén.

 

 

FMCG- Greennovációs Nagydíj   

A zsűri egybehangzó véleménye alapján az Iparfejlesztési Közalapítvány „Ipari társkereső program" című pályázata kapta az első helyezést Greennovatív szolgáltató kategóriában. Az ünnepélyes, sajtónyilvánosság keretében megrendezendő díjátadóra 2012. április 4-én került sor.

Bővebben....

 
http://nisp.hu//img/gallery/ifka.jpg 

 

 

 

 

PIACTÉR logó

Főtámogató

Az ISIM-TCC projekt az Európai Bizottság LIFE+ kiírásában elnyert forrás segítségével kerül megvalásításra.
LIFE plus

JognyilatkozatPartneri szabályzatHonlaptérképKapcsolat
© Copyright Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft 2018