Korábbi rendezvényeink


IFKA szekció a XXI. Magyar Minőség Héten

 

2012. november 6-7-én került megrendezésre a Magyar Szabványügyi Testület székházában a XXI. Magyar Minőség Hét. Az Iparfejlesztési Közalapítvány munkatársai bemutatták azt a széles tevékenységi spektrumot, amelyet munkájuk átfog. A NISP is bemutatkozott a résztvevő vállalatok képviselői számára. A programról bővebben ide kattintva olvashat.

 

 

Hulladékból épült út Oroszlányban

utatado1


Inert hulladék hasznosításával 2,8km hosszú út épült Majk és Vértessomló között, ahol több mint 5000 tonna helyben keletkezett, kezelt építési-bontási törmelék és nem veszélyes öntödei homokhulladék került felhasználásra.

Bővebben>>

 

 

 

 

 

 

 

Angliai tanulmányút a NISP projekt keretében

http://nisp.hu//img/gallery/ukv1.jpg

 

A Nemzeti Ipari Szimbiózis Program egyre több partnerrel és sikeres vállalati együttműködéssel, vagyis megvalósított szinergiával büszkélkedhet. A program júniusban új lendületet kapott, az International Synergies Limited székhelyén, Birminghamben tett látogatásnak köszönhetően. Bővebben>>

 

 

 

Ipari Szimbiózis workshop az MLBKT és a HOE szervezésében

MLBKT-workshop.jpg

 

2012. május 30-án a budapesti L'Office irodaház konferenciatermében tartottunkipari szimbiózis workshopot. A rendezvényre két szervezet toborozta tagvállalatait: a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság és a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete. A workshopon 9 potenciális szinergia került azonosításra, ez a szám tovább bővül a NISP partnerek eddig rögzített nyersanyagait is tartalmazó SYNERGie szoftverben futtatott keresés segítségével.

 

 

20 éves a LIFE program – a NISP bemutatkozása a Vidékfejlesztési Minisztérium rendezvényén

life_szulinap.jpg

20 éve indította útjára az Európai Unió a közös környezetvédelmi politikát támogató pénzügyi alapját, a LIFE programot. Ugyancsak 20. évfordulójához érkezett az EU élőhelyvédelmi irányelve, a természetvédelmi politika egyik legfontosabb jogi eszköze. A kiemelkedő jelentőségű esemény megünneplésére került megrendezésre „Az élőhelyvédelmi irányelv és a LIFE program 20. évfordulója” című szakmai nap a Vidékfejlesztési Minisztérium Darányi Ignác termében. Az IFKA, mint az EU LIFE+ forrásából támogatott NISP program gazdája, felkérést kapott az Ipari társkeresés és fenntartható anyaggazdálkodás a Nemzeti Ipari Szimbiózis Program útjain, a klímaváltozás tükrében c. előadás megtartására. A NISP a sajnálatosan kevés magyarországi környezetvédelmi LIFE projekt egyikeként sikerrel mutatkozott be a Vidékfejlesztési Minisztériumban. Bemutattuk a program során megvalósult vállalati együttműködésekkel elért jelentős környezeti eredményeket, és azt, hogy tevékenységünk hogyan járul hozzá a CO2 kibocsátás csökkentéséhez és a kedvezőbb hulladékhasznosítási arányok eléréséhez. Az előadást kifejezetten nagy érdeklődéssel fogadták a jelen lévők, és az ünnepi rendezvényt lezáró beszélgetés alapján pedig várhatóan még nagyobb visszhangot fog kapni a program.

 

 

A NISP a Hungexpo-n

hungexpo_kep.jpg2012. május 15-18. között került megrendezésre a 11. ÖKOTECH Nemzetközi környezetvédelmi és kommunális szakkiállítás a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban, társkiállításával, a megújult koncepcióval jelentkező INDUSTRIAUTOMATION-nel együtt. A kiállítás nagy sikerrel zárult minden kiállító, így az Iparfejlesztési Közalapítvány számára is, amely a Nemzeti Ipari Szimbiózis Programot mutatta be. A standon folyamatosan jelen lévő munkatársaink nem csak a számos érdeklődőt tájékoztatták a 3 nap során, hanem sikerült szakmai kapcsolatokra is szert tenni különböző iparágak szereplőivel. Ezek a kapcsolatok jövőbeni szinergiák alapjai lehetnek.

 

 

NISP workshop az Ökotech kiállításon


A Hungexpo kiállítás-szervezőinek segítségével 2012. május 17.-én az ÖKOTECH kiállításhoz kapcsolódó hulladékgazdálkodási workshop került megrendezésre a Vásárközpont területén. A rendezvény számos hulladékhasznosító és hulladéktermelő cég érdeklődésére tartott számot, valamint szakmai szervezetek – mint az Energia Központ Nonprofit Kft. – is képviseltették magukat. A NISP szakmai felelősei általokotech_ws.jpg moderált workshopon olyan cégeket is fogadtunk, akik már „szinergiatulajdonosok”, illetve olyanokat, akiket most sikerült először megszólítani, és hulladékgazdálkodási költségeik csökkenéséhez vagy feldolgozni kívánt anyagok felkutatásához hozzájárulni. 29 potenciális szinergiát sikerült azonosítani, amelyek alapján szakértőink a hosszú távon is működő vállalati együttműködések kialakításán tovább dolgoznak.

 

 

A Mikulás is benchmarkol 5

 

http://nisp.hu//img/gallery/mik1.jpg

2011. december 2. Budapest, Hotel Benczúr

2011-ben ötödik alkalommal került megrendezésre a Mikulás is benchmarkol konferencia, amelyre ezúttal több, mint 130 látogató érkezett. A színvonalas eseményen dr. Bárdos Krisztina, az IFKA ügyvezető igazgatója számolt be a az IFKA egyéb közhasznúsági tevékenységei között a

NISP-ről is. A konferencián elhangzott előadások letölthetők a http://ifka.hu/hu/mik/rendezvenyeink/ oldalon.

 

 

 

 

CentraLab Hulladékgazdálkodási Pilotprojekecodesign2.jpg

A Corvinno Kft. rendezésében 2011. november 23-án "Ökodesign és életciklus elemzés a hulladékhasznosításban"

2011. november 30-án "Hulladékhasznosítás és energiahatékonyság: innováció a hulladékhő széles körű hasznosítására" témákban zajlottak workshopok.

 

 

Ökoindustria

2011. november 16-18. Budapest, SYMA Csarnok

 

Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló

Energiaforrások Szakkiállítás

 

 

XX. Magyar Minőség Hét

2011. november 2-5. Budapest

 

A Magyar Minőség Társaság szervezésében 20. alkalommal került megrendezésre a Magyar Minőség Hét, és ennek keretében 2 helyszínen zajlottak az előadások és plenáris ülések. A konferencia az "Aktualitások jegyében" a LEAN, a folyamatos tanulás, a fenntarthatóság témakörei mellett egy szekciót biztosított az IFKA tevékenységeinek, projektjeinek bemutatására.

 

 

 

Konferencia sorozat a Dunaújvárosi Főiskolán

Magyar Tudomány Napja alkalmából

2011. november 7- 11., Dunaújváros

 

A Dunaújvárosi Főiskola 2011 novemberében 10. alkalommal rendezte meg a Magyar tudomány Ünnepe tiszteletére a "Tudomány a gazdaságban és társadalomban" című konferenciasorozatot. A 2011. november 7-i plenáris ülésen az Iparfejlesztési Közalapítvány részéről dr. Virág Annamária "Innovatív megoldások a környezetvédelemben" című előadásában mutatta be a környezetvédelem aktualitásai mellett az ipari szimbiózis működését és az abban rejlő környezeti és gazdasági lehetőségeket.

 

 

NISP Workshop-szeminárium

Budapest, MTA-SZTAKI Székház 2011. szeptember 6.

 

A NISP és a Gépipari Tudományos Egyesület a

Magyar Tudományos Akadémia SZTAKI székházában

ws2011.09.06

tartotta nyárvégi szemináriumának utolsó képzését.

A szemináriumon résztvevő cégek az ipari szimbiózis workshopon való részvételen kívül más

környezetvédelmet és a hulladékgazdálkodást felváltó anyaggazdálkodást érintő témákról értesülhettek.


 

 

 

NISP Workshop-szeminárium

Budapest, MTA-SZTAKI Székház 2011. augusztus 30.

ws2011.08.30

 

A Gépipari Tudományos Egyesülettel közösen tartottuk nyár végi képzéssel egybekötött workshopunkat, ahol nem csak az ipari szimbiózisról, de a környezettudatos vállalatirányításról, ISO-minősítésről, életciklus elemzésről és más egyéb témákról is szó esett.

 

 

 

 

NISP Workshop

Budapest, KSzGySz Székház, 2011. március 16.

 

kszgyszworkshop-kep

Tavaszi workshopunkat a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének székházában tartottuk. Hulladékkezeléssel foglalkozó cégeken kívül képviselte magát a Magyar Műanyagipari Szövetség és a Magyar Ipari Ökológiai Társaság is, amelynek az Iparfejlesztési Közalapítvány is tagja. A workshopon résztvevők az ipari szimbiózis elméleti és gyakorlati ismertetésén kívül a szervezeti kiválóság kapcsán is információhoz jutottak a Minőség Központ vezetője, Sződi Sándor jóvoltából.

 

 

Hulladékhasznosítási Konferencia 2011, Gyula

Gyula, 2011. szeptember 22-23.

 

A Gépipart Támogató Egyesület szervezésében tartott projekt ismertető előadást agyula-2011.jpg NISP szakmai vezetője 2011. szeptember 23-án. A konferencián elhangzott előadások elérhetőek és letölthetőek az Egyesület honlapjáról: www.geptame.hu

 

 

 

 

 

ws2010.11.03

NISP Workshop

Budapest, Benczúr Hotel, 2010. november 3.

Második workshopunk, melynek szintén a Benczúr Hotel adott otthont, leginkább a hulladékkezeléssel foglalkozó cégek érdeklődésére tarthatott számot. Az itt feltárt potenciális szinergiák száma 55 volt.

 

 

 

 

NISP Workshop 2010. május 27.

A NISP első workshopját Budapesten, a Benczúr Hotelben tartottuk. Rendezvényünkön a magyar üzleti szféra több területe jelent meg. A telekommunikációs, építőipari, hulladékhasznosító, tanácsadó, gyártó-és szolgáltató cégek mellett egyetemekről és kutatóintézetekből is megjelentek érdeklődők. A workshopon az ipari szimbiózis elméletének bemutatását követően a szinergikus kapcsolatra felkínált anyagok feltérképezésére került sor. Ennek során a cég által

ws2010.05.27. termelt, "fölösleges" anyag vagy erőforrás és a cég által keresett "szükséges" anyag zöld és sárga színű lapokra lett rögzítve. Az így feltárt erőforrások több mint 100 db potenciális szinergikus kapcsolatot eredményeztek.

A NISP-et és az ipari szimbiózis módszertanát több más, kapcsolódó rendezvényen, konferencián is bemutattuk.

 

 

 

Reprowis projekt budapesti, győri, tatabányai workshopjai

A Reprowis: "a termelési hulladék mennyiségének csökkentése az ipari szimbiózis elveinek alkalmazásával" című projekt a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program

reprowis-workshoptámogatásában valósult meg. A NISP az ipari szimbiózis gyakorlati megvalósítását tűzte ki célként. Mivel a Reprowis és a NISP elméleti alapjai megegyeznek, jó alkalomnak bizonyultak a Reprowis workshopok a NISP-el való együttműködésre. Az ipari szimbiózis gyakorlati megvalósításának lehetőségeit bemutattuk, megvizsgáltuk a jelenlévő vállalatok erőforrásait, potenciális szinergiák után kutatva.


spants

PIACTÉR logó

Főtámogató

Az ISIM-TCC projekt az Európai Bizottság LIFE+ kiírásában elnyert forrás segítségével kerül megvalásításra.
LIFE plus

JognyilatkozatPartneri szabályzatHonlaptérképKapcsolat
© Copyright Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft 2018