Angliai tanulmányút a NISP projekt keretében


 

ukv1 A Nemzeti Ipari Szimbiózis Program egyre több partnerrel és sikeres vállalati együttműködéssel, vagyis megvalósított szinergiával büszkélkedhet. A program júniusban új lendületet kapott, az International Synergies Limited székhelyén, Birminghamben tett látogatásnak köszönhetően.

 

Az utazást 2012. június 11-15 közöttre szerveztük, hogy a ipari szimbiózis gyakorlati alkalmazásával foglalkozó nemzetközi konferencia meghívottaival is kapcsolatot építhessünk és a konferencia munkacsoportjainak munkájához egyik munkatársunk csatlakozni tudjon.

 

Az úton velünk tartottak hazánk jelentős hulladékkezelő- és termelő cégek képviselői: A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep , a Fe- Group Invest Zrt., a HWD Recycling Kft., az Elektroreuse Kft., a Tesco Magyarország, valamint érdekszervezetek képviselői, úgymint: Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete, Ipari Parkok Tudományos Egyesülete, Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság.

 

Az utazás első napján megismerkedtünk angol partnerünk tevékenységének néhány területi érdekességével, úgy mint a Bristol kikötőben végzett szervező munka, valamint az újonnan megjelenő elektronikai cikkek hulladékká válásával megbírkózó partnercég tevékenysége. Megismertük a kínai Tianjin tartományban zajló ipari szimbiózis programot, és annak képviselőit. Bemutattuk a magyar programot a kínai delegáció és angol szakértők számára.

 

Ezt követően 3 napon keresztül a környékbeli angol cégek hulladékkezelési technológiáit, folyamatait ismertük meg céglátogatásokon.

ukv2

Jártunk pirolízis kísérleti fázisát vizsgáló egyetemi üzemben, csomagolt élelmiszer hulladékot lebontó és biogázzá alakító anaerob lebontó üzemben. Megtekintettünk egy 100 000 tonna feldolgozási kapacitású műanyag előkezelő üzemet. Legnagyobb hatást az Re-PC nevű, használt elektronikai cikkek javításával és újraértékesítésével, valamint használt cikkek adományként való továbbításával foglalkozó cég tette. Igyekszünk az Angliában látott és működő gyakorlatot Magyarországon is meghonosítani, elérhetővé tenni. Partnereink és az IFKA csapata nagy lendülettel vág az előttünk álló munkába, és az újrahasználat gyakorlatba való átültetéséhez szükséges előkészületekbe.

 

Bővebben az IWCAIS 2012 konferencia programjáról és a munkacsoportok témáiról a www.iwcais.com oldalon olvashat.

 

PIACTÉR logó

Főtámogató

Az ISIM-TCC projekt az Európai Bizottság LIFE+ kiírásában elnyert forrás segítségével kerül megvalásításra.
LIFE plus

JognyilatkozatPartneri szabályzatHonlaptérképKapcsolat
© Copyright Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft 2018