Online tudásbázis


A szimbiózis két élőlény kölcsönösen előnyös együttélése.

Az ipari szimbiózis vállalati együttműködés, amelyet egy erőforrás átadása hoz létre. Az erőforrás az egyik vállalat számára fölösleges: hulladék, vagy melléktermék.

A hulladék jogszabályi megfogalmazása szerint olyan tárgy vagy anyag, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik, vagy megválni köteles.

(Hulladékgazdálkodási törvény 3. § a) bekezdés)

A hulladékgazdálkodás alapelvei közül a szimbiózisban a megelőzés, az elérhető legjobb eljárás elvén túl  megvalósul a közelség elve is, amelynek a szállításhoz fűződő CO2 kibocsátás miatt kiemelt jelentőséget tulajdonítunk.

Az egyik legismertebb ipari szimbiózis a kalundborgi modell. Ebben a dán városban az ipari termelői szféra és a közintézmények azért kapcsolódtak össze, hogy átadják egymásnak azokat a feleslegeiket, amelyeket az átvevő tovább tud használni. Egy körfolyamatot hoztak létre, azokra a hulladékokra fókuszálva, amelyek nagy mennyiségben és folyamatosan keletkeznek. A szimbiózissal gazdasági hasznot hoztak létre az egyébként egymástól elszigetelten működő vállalatok, intézmények.

PIACTÉR logó

Főtámogató

Az ISIM-TCC projekt az Európai Bizottság LIFE+ kiírásában elnyert forrás segítségével kerül megvalásításra.
LIFE plus

JognyilatkozatPartneri szabályzatHonlaptérképKapcsolat
© Copyright Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft 2018